България и САЩ ще преговарят за закупуването на 8 американски многоцелеви

...
България и САЩ ще преговарят за закупуването на 8 американски многоцелеви
Коментари Харесай

Пазарлъкът за F-16 тръгва от 2.1 млрд. лв. нагоре

България и Съединени американски щати ще договарят за закупуването на 8 американски многоцелеви изтребителя Ф-16 Блок-70 за сума между минимум 2.1 и най-вече 2.9 млрд. лева (по настоящия курс долар-лев - б.р.). Това излиза наяве от известие на българското Министерство на защитата. В понеделник на уеб страницата на Агенцията за съдействие в региона на защитата и сигурността на Съединени американски щати е била публикувана публична информация, съгласно която Конгресът на Съединени американски щати е дал позволение България да получи опция за закупуване на повсеместен пакет за 8 многоцелеви изтребителя Ф-16 Блок-70 на стойност 1.673 милиарда $ (над 2.9 млрд.лв.).  Пакетът включва стойността на осемте самолета с цялостен комплект въоръжение „ въздух-въздух “ и „ въздух-земя “, всички спомагателни системи на самолета, както и бъдещите модернизации и нововъведени оръжейни системи. Според известието това е оптималната финансова рамка на плана за придобиване на нов вид многоцелеви изтребител от България.

Оттук нататък тече двуседмичен период, в който американското държавно управление ще даде на българската страна план на контракт (LOA), в който предстоящата цена за придобиване на осемте самолета с пакет от нужните бойни качества ще бъде в границите на 1.2 милиарда $ (около 2.1 млрд.лв.). След приключването му и приемане на плана на контракт преговорният развой ще продължи, прибавят от българското МО. 

Първоначално българският парламент даде позволение цената на 8 нови многоцелеви изтребителя да не надвишава 1. 8 милиарда лева с Данък добавена стойност. По-късно депутатите одобриха в допълнение решение интернационалният контракт за придобиване на нов вид военен аероплан да се отклони от посочената цена, напомнят от МО.

Но оттова не прецизират няколко неща. Едно от тях е какво тъкмо ще включва договорката, в случай че тя се подписа на ниската цена, и какво тъкмо означават  " нужни бойни качества ". Очевидно е, че единствено при високата цена се има поради цялостен пакет, включващ въоръжението, ракетите и бъдещите модернизации. В момента няма отговор и за това дали посочените суми включват Данък добавена стойност. Според няколко източника те не включват налога и тогава сумите ще набъбнат надлежно на 2.5 млрд.лв. и 3.5 млрд.лв. Няма изясненост и по още един от  основните въпроси - метода на заплащане. Българският план категорично планува разсрочено заплащане, до момента в който е общоизвестно, че американската страна постоянно изисква заплащане едновременно. Преди време се чу вид, съгласно който Пентагонът придобива самолетите от компанията производител и след това ги дава на нещо като лизинг, само че няма изясненост дали има такава опция в момента.

Военният министър Красимир Каракачанов съобщи, че съгласно него към 2 милиарда лв. е " максимумът на рационалната цена ", заяви Медиапул. Той напомня, че признатият от американците таван на договорката не е индикативен за крайната цена на договорката.  " Това по никакъв метод не значи, че цената на самолетите, в случай че ги закупим, ще бъде 1.673 милиарда $. Това е таванът, който позволява Конгресът. Давам образец със Словакия. Конгресът беше дал своя вот за Словакия 2.8 милиарда $, а словаците подписаха контракт за 1.8 милиарда Ние имаме една рамка, която е дал своя вот Народното събрание - 1.8 милиарда лв. (но с Данък добавена стойност – бел.ред). Той ни гласоподава и опция да се отклоним леко, само че в края на краищата персонално аз считам, че можем да се отклоним в границите на рационалното и преференциално за България. По никакъв метод няма да бъде за сметка на качествата на самолета ", коментира Каракачанов.

От компанията " Локхийд Мартин ", която създава F-16, пуснаха публично известие, че договарянията не престават, и също акцентират, че таванът на договорката не би трябвало да се приема за последна цена.  " Одобрението на Конгреса е значима стъпка в процеса по задгранични военни продажби. То е належащо изискване, преди държавното управление на Съединени американски щати да може да изпрати финалната си оферта до държавното управление на България “, обяснява Джон Нилсън, шеф Комуникации на Lockheed Martin за Европа и Израел, представен от Би Ти Ви.

От посолството на Съединени американски щати в София оповестиха, че в тази ситуация става дума за изцяло рутинна процедура, в която изпълнителната власт е длъжна да уведоми  Конгреса за евентуална продажба на въоръжениe на съдружници в НАТО, цената на което надвишава 50 милиона $. Планираната от България облага на осем изтребителя F-16 попада в тази категория.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР